Atenţie la cabluri! Iepurii rod tot. Dinţii lor cresc în permanenţă. Dacă nu-i tocesc, nu mai pot mânca
Sunt micuţi, pufoşi şi foarte simpatici. Nu e de mirare că tot mai mulţi oameni îi preferă ca animale de companie. Dacă v-aţi hotărât să vă luaţi acasă iepuraşi, iată câteva informaţii care să vă ajute la creşterea lor.
Dacă nu rod ceva, iepurilor le cresc dinţii şi ajung să nu mai poată mânca. De obicei, cablurile de prin casă nu scapă de “colţii” micilor animale, astfel, e indicat să le ascundeţi şi să le izolaţi. În schimb, puneţi prin casă rămurele uscate pe care le pot roade.
O altă problemă ar fi că, dacă îi lăsaţi liberi prin casă, îşi fac nevoile peste tot. Evident, pot fi obişnuiţi, în timp, cu locurile lor de luat masa, de somn şi de făcut nevoile. Sunt destul de inteligenţi. De asemenea, fiind animale foarte sperioase, se obişnuiesc cu un număr limitat de persoane, şi anume cele din familie.
Ca orice animal de companie, iepurele trebuie să aibă program de socializare cu stăpânul, să aibă parte de afecţiune, gesturile omului fiind cât mai blânde. Nu simt nevoia să fie scoşi la plimbare. Ei pot trăi toată viaţa în spaţii restrânse. Singura condiţie e ca acestea să fie luminoase, aerisite, dar fără curenţi de aer. Un colţ al lor, cu talaj sau fân, în care să se retragă şi îngropa, e absolut necesar.
Nu-i hrăniţi cu dulciuri sau cartofi!
Iepurii se hrănesc cu orice este vegetal. Le puteţi da mere, morcovi sau salată, însă nu citrice, fasole, mazăre sau lucernă, nici ceapă, usturoi sau cartofi cruzi, aceştia din urmă fiind toxici. De asemenea, nu trebuie să se atingă de dulciuri sau de alimente cu E-uri sau coloranţi. Apa proaspătă nu trebuie să le lipsească.
Pot face boli de piele
Iepurii ţinuţi permanent în casă nu trebuie vaccinaţi şi nici nu se spală. Singura lor problemă de sănătate este cea legată de boli de piele, transmisibile la om. Semnele sunt mici zone cu puncte roşii, unde se scarpină, porţiuni unde îi cade blăniţa. Şi ei pot căpăta paraziţi externi. Pentru aceasta, există picături speciale care se pun la ceafă.
Probleme de comportament la iepuri
Ati avut acum cateva luni un iepuras dulce, adorabil si, dintr-o data, a devenit opusul iepurasului dragalas de Paste – acum este un monstru. Fuge de dumneavoastra, nu isi mai face nevoile in cutie, musca, zgarie si nu vrea sa fie tinut in brate.
Nu aveti de ce sa va temeti; este teribila perioada de adolescenta din viata iepurasului dumneavoastra. Intrebati orice parinte de adolescent si va va spune cat s-a schimbat. Mai tineti minte cand aveati 13 ani? Iepurasul este la fel - hormonii il fac sa isi modifice comportamentul; se instaleaza maturitatea.
Nu exista nici o rezolvare rapida. Exista totusi o “rezolvare” de alt gen, care va ajuta fantastic de mult: sterilizarea femelei sau castrarea masculului. Acest lucru va pune capat purtarilor urate (scuipatul, muscatul, pierderea obisnuintei de a folosi cutia).
Dupa patru luni, puteti sa va castrati/sterilizati in siguranta iepurasul, daca gasiti un veterinar bun. Trebuie sa stiti ca iepurasului ar putea sa ii ia o luna ca sa se linisteasca, asa ca nu va asteptati la rezultate imediate.
Iepurele care musca si siguranta dumneavoastra
In primul rand, iepurele nu are nevoie de injectii contra turbarii, asa cum au pisica si cainele, sau alte injectii preventive. Muscatura de iepure este mai mult o ciupitura, totusi ea poate strapunge pielea si sa doara. Iata cum sa evitati sa fiti muscat de chiar cel mai dulce iepuras:
Niciodata sa nu bagati mana in cusca iepurelui ca sa il scoateti afara daca este cu fata la dumneavoastra. Singura aparare a unui iepure cand se vede incoltit este sa muste. Deschideti cusca, scarpinati iepurasul intre urechi, iar cu cealalta mana rotiti-i corpul pentru a-i intoarce fata de la dumneavoastra. Apoi scoateti-l afara, adapostindu-l la pieptul dumneavoastra. Sprijiniti-i intotdeauna picioarele din spate.
In cazul unui iepure cu adevarat agresiv, cautati sa folositi o cusca portabila cu o tratatie gustoasa pentru a-l ademeni sa intre singur in ea. O cusca portabila este mijlocul cel mai bun de a transporta iepuri la si din custile lor.
Niciodata sa nu ii curatati cusca fara sa il mutati mai intai. Multi ingrijitori sunt muscati in spitalele veterinare si adaposturi cand scot mai intai cutiile pentru nevoi, ziarele si jucariile, timp in care iepurasii se uita maniosi cum le sunt distruse caminele. Nu uitati – mai intai, iepurasul afara!
Niciodata sa nu treziti iepurasul cand doarme pe o parte. Copiii sunt adesea muscati in felul acesta, incercand sa se joace cu iepurasul familiei in timpul orelor lui de somn. Iepurii sunt “crepusculari”, asta insemnand ca sunt cel mai activi in zori si in amurg, in perioada insorita a zilei preferand sa doarma. Lasati-l in pace in acea perioada.
Niciodata sa nu bagati mana in cutia sau in ascunzatoarea lui, sa nu il vanati pe sub pat sau canapea, altfel o cautati cu lumanarea. Asteptati sa iasa singur de unde este.
Iepurele care musca in mod consecvent
Deseori, veti descoperi ca un iepure care musca a fost rau tratat cand a fost mic. El a fost abuzat, lovit cu un obiect sau cu piciorul. Oricarui animal ii trebuie mult timp ca sa isi recapete increderea in oameni, chiar daca nu dumneavoastra sunteti persoana care l-a molestat. S-ar putea sa ii ia un an sau mai mult.
Asigurati-va ca iepurasul dumneavoastra nu are nici o problema de ordin medical. Problemele de dinti si durerea il pot face pe un iepure sa muste. O vizita la un veterinar bun poate elimina aceste probleme.
Trebuie sa gasiti o cusca, poate una cu incarcare pe sus, destul de mare pentru a muta cu usurinta iepurele dinauntru afara si invers. Custile cu usa in fata sunt prea dificile. Si, mai bine, gasiti un tarc pliant pentru caini si bagati iepurele in el. Mai puteti folosi o camera libera in care sa puneti un tarc pentru copii mici. Va va trebui rabdare, multa liniste si ceva de citit. Asezati-va pe podea cu acest iepuras-monstru si cititi, scrieti, achitati-va facturile... ideea este doar sa fiti acolo. Aveti pregatita o tratatie pentru el, astfel incat, daca el da sa muste, mana dumneavoastra ii arata tratatia.
Niciodata sa nu loviti sau sa bateti usurel un iepure pe nas. El va vedea asta ca pe o provocare si veti fi ranit. Iepurii nu uita niciodata, asa ca aveti grija sa alegeti comportamentul pe care vreti ca el sa il tina minte. Ii puteti comanda cu tarie “Nu!” cand sunteti muscat sau sa il stropiti cu apa pe fata, dar nimic mai mult. Lasati-l sa vada ca mainile dumneavoastra au numai intentii bune: dati-i cate o tratatie, mangaiati-l si asa mai departe.
Pierderea obisnuintei folosirii cutiei pentru nevoi, rosul
Aceste doua comportari suparatoare vor fi in mare masura abandonate dupa ce iepurele a fost castrat/sterilizat.
In general, iepurii lasa cateva excremente acolo unde mananca, la fel cum fac si caii, deoarece sunt atat de preocupati de fanul lor gustos incat uita de cutia pentru nevoi. Solutia: poate o cutie uriasa, iar fanul sa fie pus in fata cutiei. Daca exista si alte animale in casa, faptul ca iepurasul isi lasa excrementele prin casa poate fi interpretat ca un mod de a spune: “Hei, si eu traiesc aici!”
Cand iepurasul este afara din cusca si topaie primprejur, aveti grija ca din cinci in cinci metri sa fie cate o cutie pentru nevoi. Peste aceasta distanta, iepurii par sa uite, spre deosebire de pisici care umbla prin toata casa pentru a-si gasi cutia pentru nevoi.
Pentru ros, puneti-i zilnic la dispozitie mult fan de timoftica si ovaz. Iepurelui nu trebuie sa ii lipseasca niciodata fanul proaspat, intrucat acesta ii ajuta la dinti si, mai importat, ii ofera furajul grosier care impiedica blocajele din cauza parului.
Dati-i ceea ce este potrivit pentru ros: rogojini din iarba de mare pe care le gasiti la magazinele pentru animale de casa, cutii din carton tare, tuburi de la hartia igienica si curele de piele vechi. Schimbati zilnic jucariile.
Salvati-va casa! Sa nu lasati niciodata un iepure nedresat sa umble prin casa nesupravegheat. Incepeti pe rand, cu cate o camera. Acoperiti toate covoarele cu rogojini; prindeti carton tare pe sipcile de lemn de la baza peretelui; blocati intrarea sub pat si canapele. Acoperiti toate cablurile electrice cu invelisuri din plastic.
O ultima observatie: Multi se asteapta ca dragalasul iepuras de Paste sa ramana vesnic cum este. In realitate, iepurasul dumneavoastra va creste, la fel cum am crescut si noi, si nu va mai vrea sa fie tinut in brate, plimbat si cocolosit cum era ca pui.
Adoptarea unui iepure, ca animal de companie
Sunteti pregatit pentru un iepure
A fi stapanul unui iepure cere timp si atentie. Ar trebui sa va ganditi la un iepure cum v-ati gandi la un catelus. Si intrebati-va daca aveti timp pentru el. De exemplu, ati fi acasa in timpul zilei pentru a avea grija de un pui de iepure?
Iepurii tineri necesita mult mai mult timp si grija. Un pui incepe prin a fi lipicios si adorabil, iar apoi, ca si adolescentii apartinand speciei umane, isi schimba comportamentul. Pot sfarsi prin a va provoca unele suparari cu purtarea lor urata pana sunt castrati sau sterilizati. (Iepurii pot fi castrati sau sterilizati dupa patru luni). Adultul este mult mai calm, mai usor de dresat si prilej de mai multa bucurie.
Sfaturi pentru inlesnirea apropiereii
In primul rand, nu bagati niciodata un iepure nou in cusca sau camera iepurelui existent, astfel se va isca o bataie foarte serioasa.
S-ar putea sa fie nevoie de o camera separata, astfel sa poata avea un prieten in apropiere, chiar daca iepurii nu vor sa se inteleaga intre ei.
Nu-i permiteti unui iepuras accesul a intreaga casa in timp ce pe celalalt, pe noul-sosit, il bagati in cusca. Asta va provoca resentimente.
Folositi un paravan intre doua spatii, astfel ca fiecare sa aiba libertatea lui.
Aveti grija ca ambii iepurasi sa fie sterilizati si castrati cu cel putin doua luni inainte de a le face cunostinta. Iepurasii pot fi sterilizati sau castrati in siguranta in jurul varstei de patru luni de un medic veterinar bun, specialist in iepuri.
Deseori puii se vor intelege bine un timp cu un adult, dar, cand acestia se maturizeaza de regula incep bataile si este timpul sa fie separati.
Perechea cea mai buna este formata dintr-un mascul si o femela.
Perechile de acelasi sex rareori se inteleg, dar s-a intamplat. Daca, prezentarile sunt facute in graba sau daca unul din ei nu este sterilizat sau castrat, se pot intampla raniri grave. Daca iepurele dumneavoastra este muscat de altul, va rugam sa-l duceti la un veterinar bun. Iepurii au pielea extrem de delicata, si o muscatura poate provoca neplaceri semnificative.
O cale mai buna este ca iepurasul sa-si aleaga tovarasul sau tovarasa. Puteti face asta contactand un grup specializat, precum Societatea Iepurilor de Casa rugandu-i pe cei de-acolo sa va aduca acasa cativa din iepurii pe care ii au pentru adoptie, ca sa-I faceti cunostinta cu iepurasul dumneavoastr. Iarasi folositi teritoriul neutru. Adesea, spre mirarea dumneavoastra, se poate ca iepurasul sa-si gaseasca “alesul” sau “aleasa”.
In orice caz, secretul consta in rabdare si inca in rabdare multa.
Timpul pentru prima intalnire
Asadar, intrebati cum va functiona asta vreodata? Sa spunem ca v-ati luat toate masurile de precautie; ambii iepuri sunt sterilizati sau castrati de cel putin doua saptamani. Acum gasiti o camera in care nici unul nu a mai fost - teritoriu neutru - unde nici unul din ei nu poate pretinde ca este zona lui (sau a ei) proprie. Acesta este un lucru important. Pregatiti un prosop si o sticla cu apa si faceti incaperea sa arate normal, iu doua culcusuri, fan etc. Asezati-va in camera si deschideti radioul alegand o muzica ce are un efect calmant. Scoateti-i pe amandoi din cutiile in care i-ati adus si inchideti cutiile, astfel incat sa nu poata intra impreuna in una. Urmariti-i si fiti pregatiti. Veti descoperi ca un iepure va fi cel care domina. El sau ea va incerca sa-l incalece, nu ca un act de dominare, semanand mult cu ceea ce fac ciinii. Lucrul acesta este in regula DACA celalalt vrea sa se supuna. Daca incep sa-si dea tarcoale si sa se muste, aruncati prosopul peste ei sau stropiti-i cu apa - pur si simplu nu-i lasati sa se muste.
Despartiti-i si duceti-i inapoi in custile sau camerele lor alaturate - destul pentru asta seara! S-ar putea sa fie nevoie sa faceti asta zece minute, zilnic timp de mai multe luni
pana sa se accepte unul pe celalalt, sau doar cateva zile. Fiecare iepure este unic. Unii asemenea oamenilor, pur si sirnplu nu se inteleg; altii da, chiar de la inceput.
Ce se intampla daca nu se inteleg
Ce se intimpla daca a trecut o luna si imprietenirea nu s-a produs. Aceasta este o problema asupra careia trebuie sa chibzuiti bine. Va sfatuim sa nu cumparati niciodata un al doilea iepure decat daca sunteti sigur ca aveti o cusca sau o camera separata in cazul in care ei nu se vor intelege
Cum voi sti ca se imprietenesc
Care sunt semnele ca prietenia se infiripa? Cand ambii iepurasi se afla in incapere, incalecandu-se doar, fara sa se muste, stand culcati alaturi si, in cele din urma, facandu-si unul altuia toaleta... ati reusit! Dar sa nu va grabiti sa-i puneti imediat in aceeai cusca. Mariti-le timpul de stat impreuna, urmariti-i si aveti grija. Poate ii mutati intr-o zona din casa in care sa-i bagati intr-un tarc in loc de cusca. In felul acesta ei au mai multa libertate, iar dumneavoastra puteti intra si opri mai repede orice bataie decat o puteti face in cazul unei custi.
Cel mai bun lucru pe care il aveti de facut inainte de a va gandi la un al doilea iepuras este sa stati de vorba cu proprietarii de iepurasi sau cu cei de la Societatea pentru Iepuri de Casa. S-ar putea sa descoperiti ca, in loc de alt iepure, ar putea merge un cobai sau o pisica, sau la fel ca stapanul lui Sadie, sa descoperiti ca un iepuras singur este cel mai bun lucru pentru gospodarie daci acel iepuras are multa dragoste si atentie din partea dumneavoastra.
Ce este de spus despre iepuri si copii
Daca aveti copii foarte mici, cel mai bine va va prinde, probabil, un iepure mare, unul pe care ei nu pot sa-l ridice. Iepurasii mici se pot rani adeseori grav, cand sunt scapati
din brate de copii. De fapt, s-ar putea ca iepurii si copiii sub zece ani sa nu faca pereche buna, afara de cazul in care copilul este obisnuit cu animalele mici si are simtul responsabilitatii. Lucrul acesta este deosebit de valabil cand este vorba de un copil neastamparat. Iepurii prefera un mediu linistit, pasnic.
Indiferent cat de responsabil este copilul, PARINTELE trebuie sa fie principalul ingrijitor care supravegheaza alimentatia iepurelui si interactiunea dintre copil si animal. De exemplu, este nevoie de un adult priceput pentru a urmari simptomele unui iepure care este bolnav.
Cum se recunoaste un iepure sanatos? Iepurasii cu o stare de sanatate buna au ochii luminosi, sunt curiosi, vioi si cu pofta de mancare. (Este foarte grav daca un iepure nu
mananca, fie si numai o zi). N-ar trebui sa existe scurgeri din ochi sau din nas, iar excrementele din cutia in care isi face nevoile ar trebui si fie urmarite. Daca iepurii incep si devin si mai mici decat de obicei, acest lucru ar putea indica semnele unui blocaj intestinal; a nu observa asta ar putea fi o problema de viata sau moarte. Blocajele sunt cauzate de ingerarea parului.
De asemenea, ingrijitorul iepurelui trebuie sa-i asigure un regim alimentar care sa constea din tot ceea ce este necesar: mult fan proaspat, lucerna netratata chimic si verdeturile corespunzatoare (patrunjel, morcov etc., introduse treptat si intotdeauna spalate). Ingrijitorul trebuie sa aiba in vedere cusca – aceasta trebuie sa fie suficient de mare (cel putin un metru pe un metru sau pe saizeci de centimetri) si sa aiba griji ca iepurele sa nu se prinda in peretii de sarma ai custii si sa stea pe ceva moale. Noul stapan al iepurasului mai trebuie sa fie gata sa curete de doua ori pe zi cusca in care acesta isi face nevoile.
Recompensele procurarii unui iepuras dintr-un adapost le pot depasi pe cele ale cumpararii de la un magazin de animale de casa. De regula, magazinele de animale isi vand iepurasii, daca nu, crescatorul si-i ia inapoi.
Iepurasul nostim, numai bun de corcolit, incepe sa se mturizeze sexual la varsta de patru luni, cand are loc comportarea distructiva a adolescentei.
La prirna vedere, copiii si iepurasii formeaza un cuplu incantator. Iepurii sunt in mod frecvent oferiti ca daruri moi si bune de tinut in brate in timpul primaverii, in special in jurul Pastelui.
Desi ar putea parea o combinatie perfecta, adesea copiii si iepurii nu se inteleg. Pana cand copiii dumneavoastra nu sunt dcstul de mari pentru a pricepe responsabilitatile pe care le implica ingrijirea unei fapturi vii, poate ar fi mai bine sa va ganditi la un iepuras de plus in loc de un iepuras adavarat.
Raniri si comportament
Iepurii sunt adesea raniti de copii prin faptul ca acestia ii scapa din brate, calca sau cad peste ei. In ciuda faptului ca sunt daruri de primavara des-intalnite, lucratorii din adaposturi descopera ca iepurii sunt cele mai returnate animale de casa dupa Paste, sarbatoarea care promoveaza adorabilul iepuras. Lucrul de care parintii nu isi dau seama este ca acest iepuras nostim incepe sa se maturizeze sexual la varsta de patru luni, si atunci isi incepe comportamentul distructiv al adolescentei: musca, scuipa, nu vrea si fie tinut in brate, se zvarcoleste sa scape din mana copilului. Adaposturile si organizatiile de salvare a iepurilor asista la o crestere remarcabila a numarului iepurilor adusi, in fiecare an, in perioada august-ianuarie de dupa Paste, multi dintre ei raniti de copii.
Copiii mici nu inteleg schimbarea de comportamenat iepurelui care se maturizeaza. Tot ce stiu ei este ca vor un animal de casa pe care sa-l poata alinta si tine in brate. La
iepurasi, imaginea animalului rasfatat care este promovata nu reprezinta si realitatea. Iepurii sunt fapturi independente si, odata adulti, trebuie sa fie sterilizati sau castrati si
respectati ca animale iubitoare de pamant si independente, asa cum sunt. Adulti fiind, cu atat mai putin vor sa fie tinuti in brate si carati de colo-colo. Iepurii sunt “crepusculari”, asta inseamna ca sunt ca cerbii – extrem de activi in zori si in amurg, preferand sa doarma in perioada cu soare a zilei si sa se joace dimineata devreme sau seara. Copiii, abia ajung acasa de la scoala incearca sa trezeasca iepurele din “vizuina” lui si deseori sunt muscati din cauza ca ora aceea este ora de somn a iepurelui. Aceasta necunoastere sau intelegere gresita face ca parintele sa nu scoata zllnic iepurele afara pentru miscarea de care are atata nevoie. Iepurele, acum tinut prea mult in cusca, capata si mai multe resentimente si actioneaza si mai agresiv.
Bolile
Iepurasii sunt susceptibili de a cotracta diverse boli si, daca nu este urmarit de ochiul atent al unui adult, la vremea cand iepurasul inceteaza sa manance s-ar putea sa fie prea tarziu. Iepurii trebuie sa fie observati daca dau semne de blocaje intestinale (mananca mult mai putin, vor numai bunataturi, excrementele devin foarte mici) sau de infectii bacteriene (le curg ochii si nasul, stranuta des, respira suierat) si chiar probleme immediate mai serioase, precum pietre la vezica urinara (sunt incordati, urineaza cu sange, tipa cand isi fac nevoile). Aceasta din urma boala este cat se poate de serioasa si necesita interventie chirurgicala de urgenta. Aceasta iese din discutie pentru parintii de copii mici sau profesori care ne spun ca nu-si pot permite sa dea sute de dolari pentru operarea unui iepure. In mod trist, prea multi iepurasi sunt azvarliti de stapanii lor in salbaticie, stapani care s-au gandit ca salbaticia va fi mai buna decat predarea iepurului nedorit la un adapost sau o societate de protectie a animalelor.
Mentinerea unei dentitii sanatoase
Imaginati-va un iepure. Ce vedeti? Urechi pleostite si o codita pufoasa. Si un set de “cutite” pe cinste. Iepurii au, in total, 28 de dinti: sase dinti incisivi (sau frontali) si 22 premolari si molari, de asemenea numiti dintii “obrajilor”.
Problemele cu dintii se numara printre cele mai des intalnite probleme de sanatate cu care se confrunta iepurii. Unele se pot preveni, altele se pot trata, iar unele va vor chinui animalul toata viata lui. Iata cum sa ingrijiti dintii iepurelui dumneavoastra.
Dintii iepurelui se uzeaza rapid
Spre deosebire de dintii omului, dintii iepurelui nu au smalt, ceea ce inseamna ca se tocesc rapid. Ei au radacini deschise, asta insemnand ca ei continua sa creasca pe parcursul intregii vieti a animalului. Nervii se opresc chiar sub linia gingiei, fapt care impiedica durerea in timp ce dintii se tocesc.
In salbaticie, iepurii mananca, in principal, iarba si arboret scund. Dintii incisivi reteaza plantele, dintii obrajilor le macina. In mod normal, dintii nu necesita prea multa ingrijire. Continua retezare cu dintii din fata si mestecarea cu ceilalti dinti ii pastreaza bine aliniati si le asigura uzura constanta si egala, prevenind cresterea excesiva.
Uneori insa, dintii isi pierd alinierea (se descentreaza), cauzand ceea ce se numeste malocluzie (inchiderea proasta a maxilarelor).
Malocluzia incisivilor se intampla, de regula, din cauza ca dintii de jos ies in fata dintilor de sus. Atunci dintii de jos cresc foarte lungi, iesind din gura, iar dintii de sus se curbeaza spre interiorul gurii, iepurele nemaiputand sa reteze hrana.
Malocluzia maxilarelor duce adesea la “taisuri”, muchii ascutite pe dinti cauzate de tocirea neregulata. Aceste taisuri pot taia obrajii si limba, ceea ce este dureros pentru animal si, de asemenea, duce la infectii.
Semne de avertizare
Salivare continua (gura care “lasa apa”).
Scrasnet din dinti.
Micsorarea cantitatii de hrana ingerata.
Scaparea mancarii din gura.
Comportament de iepure flamand, dar care nu mananca.
Preferinta pentru alimente moi.
Tratarea bolilor de dinti
De fiecare data cand duceti iepurele la veterinar, cereti-i sa ii controleze dintii. Daca iepurele dumneavoastra sufera de vreuna din formele de malocluzie, veterinarul ii va “tunde” dintii. Incisivii sunt scurtati, de regula, fara sedare; totusi, sedarea este necesara pentru scurtarea corespunzatoare a dintilor “obrajilor”. Desi scurtarea dintilor nu va elimina problema, ea va reda dintilor lungimea normala, astfel incat animalul dumneavoastra sa poata manca asa cum trebuie, si va netezi muchiile care ar putea taia gingiile.
Intrucat malocluzia nu poate fi vindecata, iepurele dumneavoastra va avea nevoie sa i se scurteze periodic dintii. Frecventa scurtarii difera de la iepure la iepure si depinde de gravitatea anomaliei; unii iepuri au nevoie de tratament o data pe an; altii s-ar putea sa aiba nevoie de el din doua in doua luni.
Dupa scurtarea dintilor, veterinarul trebuie sa trateze ranile din gura; majoritatea se vindeca foarte repede fara tratament desi, daca suspecteaza infectii, veterinarul s-ar putea sa prescrie antibiotice.
In primele zile dupa tratament, s-ar putea sa fie nevoie de alimentare fortata. Puteti folosi hrana de legume pentru copii mici, piure de legume proaspete sau terci preparat din granule macinate si apa.
Daca la doua-trei zile dupa scurtarea dintilor iepurele continua sa saliveze sau are probleme cu mancatul, cereti-i veterinarului sa ii examineze din nou gura, pentru a se asigura ca nu au mai ramas “taisuri” si ca eventualele taieturi se vindeca.
In cazuri grave de malocluzie, s-ar putea ca veterinarul sa recomande inlaturarea pe cale chirurgicala a incisivilor.
Evitarea problemelor
O data la doua saptamani, examinati gura iepurelui, pipaind usor in jurul oaselor maxilarelor si ale fetei, in cautare de noduli si umflaturi. Comparati partile opuse; daca simtiti pe acestea cate un nodul, este foarte probabil sa fie ceva normal.
Dati-i iepurelui dumneavoastra granule cu continut mare de fibre.
Urmariti cu atentie cum mananca iepurele, astfel incat dintii sa poata fi ingrijiti de indata ce incep sa cauzeze probleme.
Fanul proaspat trebuie sa fie in permanenta la dispozitia iepurelui, pentru a incuraja macinarea cu dintii din spite. Fanul in forma naturala este mai bun decat cel comprimat din comert (“cuiburile de fan”).
Abcesele iepurasului
Abcesele la iepuri pot fi o problema serioas. Abcesele – acumulari de puroi format prin degenerarea tesuturilor si inconjurate de zone inflamate - se formeaza atunci cand agentii molipsitori (precum bacteriile, ciupercile si parazitii) sau corpuri straine (precum aschiile, tepii) intra in tesut si produc infectarea acestuia.
Cele mai des intalnite cauze ale abceselor la iepuri sunt ranile provocate prin muscat, care se infecteaza, infectarea radacinilor dintilor si infectarea canalelor lacrimale. Pericolul in cazul abceselor consta in aceea ca deseori ele erup in interior si cauzeaza septicemie, ceea ce poate fi fatal.
Dupa ce trebuie sa va uitati
Daca iepurele dumneavoastra manifesta unul dintre urmatoarele simptome, luati imediat legatura cu veterinarul.
o Umflare, roseata, fierbinteala sau semne de iritare sau durere.
o Zone pe care iepurele pare sa le linga excesiv sau care par sa prezinte mancarimi, indicand prezenta unui abces adanc.
o Scurgeri sau blana umezita, ceea ce ar putea reprezenta spargerea unui abces adanc.
o Un loc tare sau de consistenta aluatului, care provoaca o reactie de durere cand este atins.
o Salivare excesiva sau respiratie greoaie persistenta, fiecare poate indica prezenta unui abces in gura.
o Umflare faciala care ar putea indica un abces la radacina dintelui.
o Semne generale de boala precum deprimarea, pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate.
o O umflatura oriunde pe corpul iepurelui, umflatura care dispare brusc urmata de deprimare sau apatie.
Ingrijirea veterinara
Veterinarul nu va trebui doar sa diagnosticheze abcesul iepurelui - el va trebui si sa determine agentul cauzator.
Pentru asta, se vor face urmatoarele teste:
o Examen fizic.
o Analiza sangelui, pentru stabilirea numarului de celule rosii si albe.
o Analiza chimica a singelui.
o Citologie (evaluarea microscopica a celulelor).
o Biopsie si evaluarea microscopica a tesuturilor afectate.
o Testarea sensibilitatii antimicrobiene.
o Radiografii.
o Ultrasunete.
Tratament
Prin tratament se urmareste eliminarea abceselor din corpul iepurelui, redandu-i astfel sanatatea. Acesta va include:
o Inlaturarea pe cale chirurgicala a tesuturilor afectate.
o Deschiderea pe cale chirurgicala a abceselor si spalarea zonelor afectate cu solutii saline sterile si/sau solutii antimicrobiene.
o Administrarea de agenti antimicrobieni, precum antibioticele si unguentele.
o Lichide si nutritie ajutatoare.
Ingrijirea acasa
Este vital ca iepurele sa fie ingrijit cum trebuie acasa, mai ales daca nu se insanatoseste rapid. Veterinarul va va da instructiuni specifice care sa va ajute sa va ingrijiti iepurele. Aceste instructiuni ar putea include: Izolarea iepurelui infectat, pe durata tratamentului.
o Daca animalul are un abces pe piele, locul respectiv trebuie sa ramana deschis. astfel vindecarea se va face dinspre interior spre exterior.
o Monitoizarea zilnica a cantitatilor de fecale si urina, pentru asigurarea consumului corespunzator de apa si hrana.
o Monitorizarea zilnica a greutatii corporale.
Ingrijirea preventiva
Iata cateva din lucrurile importante care vor preveni aparitia abceselor la iepurele dumneavoastra:
o Indepartati din calea iepurelui obiectele taioase.
o Pastrati curatenia in zona in care traieste iepurele.
o Evitati contactul dintre iepure si alte animale care ar putea avea ca rezultat rani cauzate de dinti sau unghii.
o Pentru evitarea pododermatitei (infectia la labele picioarelor), care poate fi fatala, aveti grrja ca iepurele sa nu devina obez. Folositi pentru cusca un astemut moale, care trebuie sa fie in permanenta uscat.
o Impiedicati iepurele sa roada obiecte taioase sau fibroase care ar putea taia gingiile sau interiorul gurii sau s-ar putea despica, aschiile rezultate provocand rani in gura.
o Daca iepurele dumneavoastra s-a zgariat sau s-a taiat, mergeti cat mai repede la veterinar, pentru ca rana
Culcusul
Multi parinti si profesori cumpara un tarc si instaleaza iepurasul afara, sau cumpara o cusca prea mica. Un iepure are nevoie sa fie tinut pe cat posibil in interior, temperaturile de la 16 pana la 23 grade Celsius fiind ideale. Spatiul inchis este mult mai sigur intrucat riscurile amplasarii tarcului in aer liber omoara anual foarte multi iepurasi, riscuri precum ratonii si alte animale de prada, umezeala, vremea rece, bolile neobservate, soarele fierbinte de vara etc. Podeaua custii trebuie acoperita cu un strat gros de ziare sau iarba de mare sau cu o rogojina comoda de paie pentru a preveni ca iepurele sa-si prinda labele in plasa de sarma. Multi nu-si fac timp pentru a citi cerintele care se impun in cresterea unui iepuras, nici nu-si dau seama de cheltuiala pe care o implica acesta.
Cand se poate intelege un iepure, ca animal de casa, cu un copil
Un iepure si un copil se vor intelege in momentul in care principalul ingrijitor este adultul, aceasta fiind persoana care hraneste, face curatenie si supravegheaza zi de zi iepurele. Parintele trebuie sa doreasca iepurele ca fiind al sau propriu si sa nu lase aceasta responsabilitate copiilor.
Acestia se inteleg bine cu iepurii daca au crescut anterior cu animale de casa mai mici, de exemplu hamsteri, soareci saritori de desert, cobai, si au dat dovada de responsabilitate cu ele. Copiii care sunt gata sa abordeze un iepure in conditiile dorite de acesta - de exemplu, sa-i permita iepurelui perioada linistita de somn din timpul zilei, sa-l lase sa vina la el cand vrea el, sa nu-l ia in brate irnpotriva vointei lui - au sansa cea mai mare sa stabileasca o relatie pozitiva cu iepurele lor.
Parintii si profesorii sunt rugati sa ia nota: Asigurati-va ca copilul dumneavoastra nu are alergie la iepuri, inainte de a va gandi sa-i procurati unul. De prea multe ori se descopera acest lucru prea tarziu, si atunci iepurasul este returnat. In al doilea rand, aveti grija sa cititi cum se ingrijesc si se hranesc iepurii; discutati cu cei care au iepuri de casa.
Alegerea unui iepure Angora
Datorita parului lung, luxuriant, iepurele angora este o rasa raspandita. Crescut initial pentru parul lui, in prezent, iepurele angora este crescut si pentru a le tine companie oamenilor. Pe langa faptul ca iepurele angora este un excelent animal de casa, parul lui poate fi tuns, rasucit si facut ghem fara a dauna animalului, iar apoi impletit sau tesut, rezultand astfel paturi si articole de imbracaminte superbe. Cu alte cuvinte, aveti un animal de casa pe care-l puteti si purta totodata.
Totusi, parul lui este o sabie cu doua taisuri. El trebuie sa fie ingrijit in mod frecvent si tuns o data la trei luni.
Trecut si origine
Originea iepurelui angora nu se cunoaste; unii presupun ca el provine din orasul turc Ankara si a fost adus in Europa la inceputul anilor 1700. Oricare ar fi tara lui de bastina, iepurele angora a fost expus pentru prima data in Statele Unite in 1934.
Aspect
In prezent, exista patru rase diferite de iepuri angora: angora englezesc, angora frantuzesc, angora urias si angora satinat.
Angora englezesc. Cel mai mic din cele patru rase, iepurele angora englezesc are corpul scurt si compact, parul lung si matasos si urechi cu ciucuri. Adultul cantareste intre 2,3 si 3,5 kilograme. Blana lui frumoasa necesita periaj frecvent, pentru a se pastra ca atare. Datorita manuirii si perierii frecvente ale acestor iepuri, ei au tendinta sa fie foarte blanzi si supusi. Ei sunt intilniti in multe culori, ca de pilda: alb, negru, albastru, ciocolatiu, liliachiu, castaniu, cafeniu-deschis si culoarea carapacei de broasca testoasa. Pentru expozitii, iepurele trebuie sa fie “intr-o culoare”, adica nebaltat.
Angora frantuzesc. Al doilea ca marime din cele patru rase, iepurele angora frantuzesc are un corp de lungime medie, fata fara smocuri si picioarele din fata de un alb imaculat. Greutatea medie a adultului variaza intre 3,5 si 5 kilograme. Iepurele angora frantuzesc are parul aspru, de aceca necesita mai putin periaj. Este o rasa pentru oamenii carora le place sa aiba animale cu parul lung, dar nu le place sa le perie. Iepurii angora frantuzesti au tendinta sa fie putin cam incapatanati. Toate culorile intalnite la angora englezesc se gasesc si la angora frantuzesc. In plus, iepurele angora frantuzesc este acceptat la expozitii si in culori “baltate", ceea ce inseamna alb combinat cu o alta culoare.
Angora urias este cel mai mare dintre toate cele patru rase. Corpul este mediu pana la lung. iar greutatea minima a unui adult este de 4,5 kilograme. Iepurii angora urias au un metabolism mai lent; hrana ingurgitata este mai putin decat proportionala cu greutatea lor. Ei au tendinta sa nu lase par, asa ca acesta trebuie tuns. Intre tunsuri, angora urias trebuie, totusi, si fie periat. Singura culoare acceptata la expozitii este alb, iar ochii iepurelui sa fie rosii.
Angora satinat. Iepurele angora satinat arata ca o versiune mai mica a iepurelui angora francez. Initial, a fost realizat prin incrucisarea iepurelui angora francez cu iepurele satinat. Caracteristica distinctiva este luciul fetei si al parului. Un iepure matur cantareste de la 3,5 la 4,5 kilograme. Parul acestui animal este mai subtire decat al celorlalte rase angora asa ca, datorita texturii mai fine, pare mai putin des. Culorile sunt aceleasi ca ale iepurilor angora francez si englez, iar pentru expozitii acesti iepuri trebuie sa fie intr-o culoare. Datorita luciului, culorile lor tind sa fie mai intense decat ale altor rase angora.
Alimentatie
Se recomanda hrana granulata pentru iepuri, decizia de neconstitulionalitate comert. Cantitatea zilnica este de ź ceasca granule la 2,5 kilograme animal. Pentru iepurii sub opt luni, se dau granule din lucerna in cantitate nelimitata.
Fructe, legume, verdeturi proaspete, precum si cereale si fan vor fi date ca supliment. Fanul de orice fel ar trebui sa fie permanent disponibil si schimbat zilnic, dar pentru iepurii mai mari de opt luni lucema trebuie sa fie evitata. Este prea grea.
Adapostire
Multor iepuri le merge foarte bine in casa. Sa stiti ca iepurilor le place la nebunie sa roada, asa ca aveti grija ca toate cablurile electrice sa fie ascunse sau protejate de invelisuri din material plastic, si asteptati-va ca unele din piesele dumneavoastra de mobilier sa fie rontaite. Daca alegeti sa va tineti iepurele in cusca aveti grija ca cusca sa aiba cel putin 0,5 x 0,5 x 1 m. Daca fundul custii este din sarma, puneti o scandura sau un strat de iarba de mare, pentru ca labele iepurelui sa nu aiba de suferit din cauza ca stau tot timpul pe sarma. Puneti inauntru o cutie sau un adapost in care sa se ascunda si multe paie pentru culcus.
Aspecte privind sanatatea
Ca si in cazul altor iepuri, iepurilor angora nu le priesc temperaturile inalte sau joase. Daca nu sunt ingrijiti cum trebuie, ei pot face blocaje respiratorii sau intestinale datorate parului inhalat sau ingurgitat, sau poate sa li se incurce parul. Iepurii trebuie tesalati (pieptanati) zilnic pentru a se inlatura parul care cade. Alte probleme de sanatate pot fi capusele, bolile respiratorii, problemele dentare, pietrele la vezica urinara si fracturarea spatelui. Aveti grija sa observati repede orice schimbare la obiceiurile iepurelui privitor la alimentatie sau la folosirea cutiei pentru nevoi si contactati imediat un veterinar.
Durata medie de viata a unui iepure angora este 5-6 ani.
Ingrijirea unui iepure
Unii iepuri sunt mici: rasele pitice olandeza si poloneza cantaresc sub 2 kilograme. Altii sunt mari: Uriasul Flamana si “Urechi Pleostite” cantaresc peste 5 kilograme. Cum exista in jur de 50 de rase diferite, aveti de unde alege.
Acesti descendenti ai iepurelui european sunt tovarasi activi, care traiesc relativ mult. Ingrijit bine, un iepure de interior poate trai de la7 la 10 ani (recordul este l7 ani).
Adapostirea iepurelui
Spatiul minim dintr-o cusca pentru un singur iepure este de 0,6 x 0,6 x 1 m. Desi multe custi sunt confectionate din sarma, este important ca o zona a podelei sa fie din material solid. In acest sens sunt bune ziarele si o saltea din iarba de mare. Salteaua poate fi folosita in siguranta si ca material de ros. O alta optiune este sa folositi un prosop sau o blana sintetica “de oaie”, daca iepurele dumneavoastra nu o roade, sau, la fel de bine, o cutie simpla de carton. Acestea ii asigura iepurelui o zona “de odihna” si previn formarea ulceratiilor pe “talpile” acestuia. Aceste rani apar atunci cand iepurele este tinut in permanenta pe o podea de sarma.
Ca si pisicile, iepurii pot fi dresati sa foloseascd o cutie in care sa isi faca nevoile, asa ca amplasati una sau doua in colturile custii si umpleti-le cu fasii de ziare sau hartie reciclata sau cu iarba sub forma de cocoloase, produs care se gaseste in comert. Daca sunt ingerate, acestea nu cauzeaza probleme intestinale. Evitati talasul, cocenii de porumb si cojile de nuci.
Hranirea iepurelui
Iepurii au nevoie de un regim alimentar bogat in vitamine si cu un continut mare de fibre (15%). Dati-le in cantitati nelimitate fan de iarba, ca de exemplu cel de timoftica. Fanul de lucerna nu este recomandat din cauza ca este prea bogat in calciu si proteine pentru iepurii adulti. In plus, pentru iepurii mai mari de opt luni, adaugati la dieta l/8 pana la l/4 ceasca de granule pentru iepuri din comert la doua kilograme greutate corporala, de doua ori pe zi. Evitati acele granule care contin nuci si cereale. Pentru iepurii mai mici de opt luni, hrana va contine granule simple de lucerna, in cantitate nelimitata. Limitarea granulelor pentru iepurii tineri poate avea efecte dezastruoase.
Legumele cu frunze, proaspete, sunt extrem de importante. Dati zilnic minim o ceasca de legume la 1,5 kilograme corp. Incercati sa le dati muguri de lucerna, patrunjel, frunze de sfecla, frunze de conopida si varza, morcovi si frunze de morcovi, andive, piper verde, laptuca, frunze de zmeura, tulpini de grau verde, dovleac, frunze de ridichi si de papadie. Iepurilor pare sa le placa orice, dar, la fel ca la toate animalele, este irnportant ca orice fel de hrana sa fie introdusa treptat, pentru a evita tulburarile gastrointestinale. In general, fructele, cerealele si produsele fainoase trebuie date numai in cantitati limitate, intrucat excesele pot provoca diaree. Limitati fructele la doua linguri pe zi, alegand fructele precum merele, perele, prunele, pepenii, zmeura, papaya, coacazele, murele si ananasul. Evitati fructele cu continut mare de zahar, bananele si strugurii.
Dati-le zilnic apa proaspata intr-o sticla de apa sau o oala de lut, grea. Schimbati apa in fiecare zi si dezinfectati vasul o data pe saptamana.
Miscarea si joaca
Iepurilor le place sa alerge si sa sara, asa ca este important sa le asigurati un spatiu sigur in care sa faca miscare. Ei trebuie sa aiba mai multe ore de “antrenament” pe zi care sa le asigure concomitent bunastarea fizica si cea mentala. Aceasta poate include activitati de interior sau in aer liber, cu anumite restrictii. Zonele din interiorul casei trebuie asigurate impotriva iepurilor. Iepurii vor roade mobila. presurile, draperiile si cablurile electrice, asa ca inlaturati aceste tentatii sau feriti-le din calea animalelor. Treceti cablurile electrice prin tuburi din PVC, pentru a asigura protectia iepurilor in fata pericolului de electrocutare.
Spatiile din aer liber trebuie sa fie complet imprejmuite. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 26 grade Celsius. Iepurii se incing usor la calduri, din cauza blanii lor dese si a faptului ca nu transpira. Ei trebuie permanent supravegheati, astfel incat nici un animal de prada sa nu ii atace pe neasteptate. Alte riscuri ale expunerii in aer liber sunt parazitii externi, precum purecii si capusele. Vigilenta si tesalarea meticuloasa previn instalarea acestor paraziti. In sfarsit asigurati-va ca zona de joaca nu a fost stropita cu pesticide sau substante fertilizante.
Mai puteti imbogati viata animalului dumneavoastra de casa dandu-i sa roada ramuri netratate de citrice sau bucati de lemn netratat. O cutie de carton sau o punga mare de hartie umpluta cu fan constituie un loc in care iepurele se poate ascunde sau sapa. Alte jucarii potrivite sunt mingile din sarma pentru pisoi - care au in interior clopotei - precum si sulurile de hartie igienica. Nu folositi jucarii facute din polistiren sau plastic, deoarece aceste materiale sunt foarte daunatoare daca sunt ingerate.
Ingrijirea
Pieptanati zilnic blana iepurelui cu un pieptene cu dinti foarte desi. Daca gasiti purici, chemati veterinarul inainte de inceperea vreunui tratament, deoarece multe produse impotriva puricilor sunt riscante pentru sanatatea iepurelui dumneavoastra. De asemenea, folositi o tesala pentru indepartarea parului in exces, mai ales in perioada in care inimalul naparleste si ii cade mult par. Acest lucru va preveni ingerarea ghemotoacelor de par. O perie moale poate fi un articol de toaleta pe care se pare ca iepurii o apreciaza mult. Verificati saptamanal, cu atentie, dintii, nasul si ochii iepurelui, pentru semnalarea din timp a oricaror aspecte anormale. Ghearele iepurilor trebuie taiate la fiecare opt saptamani.
Ori de cate ori va jucati cu iepurele sau ii faceti toaleta, aveti grija sa ii sustineti labele din fata si partea din spate a corpului, manuirea incorecta putand cauza probleme la sira spinarii. Urmariti zilnic activitatile iepurelui. Daca nu mananca bine, si excrementele sunt putine sau lipsesc, s-ar putea ca el sa fie bolnav si trebuie sa chemati imediat medicul veterinar.
Ingrijirea pe timpul verii
Indiferent daca traiesc afara sau in casa, iepurii sunt sensibili la caldura. Daca temperatura incepe sa treaca de 27 grade Celsius, trebuie sa luati masuri de precautie suplimentare pentru a preveni congestia cerebrala, cauzata de caldura, si moartea iepurilor.
Daca lucrati departe de casa in timpul zilei, asigurati-va ca cineva vine acasa la pranz, pentru a va racori iepurele, a-i asigura umbra, sa dea drumul la ventilator, daca iepurele este inauntru, si sa ii puna in cusca cateva sticle de 2 litri umplute cu apa de la gheata, bine inchise. Tesalatul mai frecvent pe timpul verii inlatura excesul de par si, astfel, iepurelui nu ii este foarte cald.
Preocupari speciale daca iepurele este afara
Adapostire: daca se poate, aduceti iepurele in casa pe timpul noptii, cand riscul de a fi atacat de animale de prada este foarte mare. Daca nu puteti, bagati cusca iepurelui intr-o cusca de caine sau chiar intr-un grajd unde inchideti caii peste noapte. Asigurati-va ca peretii custii nu au sparturi in plasa de sarma cu ochiuri mici, ca acoperisul este solid, la fel ca si zavorul. Pe timpul zilei, cusca trebuie pusa intr-un loc in care este permanent umbra.
Asternutul: puneti in cusca un asternut moale si o cutie mare pentru satisfacerea nevoilor. In aceasta cutie puneti un asternut precum Carefresh sau asternut similar din hartie sau chiar paie. Asternutul din cusca, precum si cel din cutie trebuie schimbate des, pentru a reduce riscul de boala asociata cu fecalele sau amoniacul acumulate.
Regimul alimentar: dati-i iepurelui granule simple, fan din belsug (fan de timoftica sau ovaz), ape si legume proaspete, schimbate zilnic. Inlaturati toate legumele care nu au fost mancate in cateva ore. Apa este un element vital in timpul verii. Iepurele dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la apa curata si proaspata, pentru a nu ii fi cald.
Iesiti afara des ca sa vedeti ce face iepurele. Uitati-va la comportamentul lui, la excremente si la cat a mancat. In timp ce sunteti afara, tesalati-i si uitati-va dupa rani sau alte aspecte care nu sunt normale. Acesta este un moment grozav sa strangeti relatiile cu iepurele dumneavoastra.
Preocupari deosebite privind iepurele tinut in casa
Adapostire: iepurilor le place sa roada, asa ca ascundeti snururile sau cablurile electrice sau acoperiti-le cu plastic dur. In casele fara aer conditionat, ventilatoarele si sticlele cu apa la gheata sunt foarte importante pentru a feri iepurele de caldura.
Regim alimentar: dati-i iepurelui granule simple, mult fan (fan de timoftica si ovaz), apa si legume proaspete, schimbate zilnic. Inlaturati toate legumele care nu au fost mancate in cateva ore. Apa are o importanta vitala in timpul verii. Iepurele dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la apa curata si proaspata, pentru a nu ii fi cald.
Iepurii sunt mai activi in zori si in amurg, preferand sa doarma in timpul zilei. Jucati-va cu el dimineata devreme sau cand incepe sa se intunece. Veti fi mai rasplatit daca va tineti de acest program. Tesalati zilnic iepurele, pentru a inlatura parul care cade.
Deseori, iepurii de interior naparlesc mai mult, din cauza ca le este prea cald. Tineti iepurele in cea mai racoroasa parte a casei.
Toaleta iepurilor
Tesalatul este o parte importanta a ingrijirii de zi cu zi iepurasului dumneavoastra. Perierea si pieptanatul blanii trebuie facute cu grija. La fel ca si pisicile, iepurii sunt foarte dichisiti, ei facandu-si toaleta zilnic.
De ce este nevoie de tesalat
Iepurii naparlesc in mod constant. De-a lungul anului, iepurasul dumneavoastra va trece prin perioade de naparlire usoara si naparlire abundenta. Daca nu il tesalati, o va face singur, ceea ce duce adesea la ingerarea de ghemotoace de par si chiar la ocluzii intestinale, soldate cu o vizita la veterinar. Dati-i mereu animalului dumneavoastra fan de timoftica si fan de ovaz in abundenta, schimbate zilnic, pentru a-l ajuta sa isi pastreze organismul liber de acumulari de par. Unii iepuri isi schimba blana rapid, in doar cateva zlle, in loc sa o faca treptat. Pentru acesti iepuri, periatul si pieptanatul nu sunt de ajuns, ci va trebui sa inlaturati smocurile uriase de par cazut. Fiti deosebit de atent in lunile de vara, caci, cu cat il pieptanati mai mult si ii indepartati parul cazut, cu atat ii va fi mai racoare.
Perii si piepteni
Veti avea nevoie de o perie (nu prea aspra) una confectionata pentru pisici si un pieptene de plastic. Trebuie sa fiti bland, deoarece pielea fina a iepurelui se rupe usor daca il periati sau pieptanati foarte viguros. Veti descoperi ca aproximativ de trei ori pe an iepurele dumneavoastra naparleste considerabil si s-ar putea sa va ia ceva mai mult timp ca sa ii faceti toaleta. Vara, un prosop umed va opri parul sd zboare prin casa, in timp ce continuati sa il periati si sa indepartati parul cazut.
A-i face sau a nu-i face baie iepurelui
Baile nu sunt niciodata recomandate. Multi iepuri au murit in mijlocul baii. Aceasta le coboara in mod dramatic temperatura, cauzeaza un stres cumplit si nu este necesara. Iepurii in salbaticie nu se imbaiaza niciodata si, afara de cazul in care veterinarul va indica sa spalati fundul iepurasului dintr-un considerent de ordin medical, nu exista nici un motiv sa ii faceti baie.
Purecii
Daca aveti cumva pureci in casa, nu va cufundati iepurasul in apa ca sa scape de ei, deoarece acest lucru poate fi periculos si a fost fatal in unele cazuri. Nu este nevoie decat de un praf simplu impotriva purecilor pentru pisici, aplicat doar o data, foarte usor. Daca trebuie sa stropiti prin casa cu o solutie impotriva purecilor, faceti-o cand iepurele este afara pentru cateva ore. Iepurii de casa care nu ies din casa nu au, de regula pureci.
Toaleta iepurilor de angora
Iepurele angora, cu blana lui superba, are nevoie de ingrijire si atentie deosebite. lnstrumentul indicat pentru toaleta unui iepure angora este un “suflator” care arata si functioneaza la fel ca un aspirator de praf, cu deosebirea ca el nu aspira, ci sufla in afara.
Majoritatea iepurilor angora sunt foarte blanzi. Intoarceti iepurele pe spate si puneti-i in poala; suflati pe abdomenul lui, cautdnd smocuri de par incalcit. Daca vedeti asa ceva, desfaceti-le cu degetele si folositi o tesala pentru a indepartati parul mort. Apoi puneti iepurele pe o surprafata tare, tineti furtunul calm la 30 de centimetri de iepure si suflati aerul pe tot corpul animalului.
Parul cazut va zbura prin aer, asa ca este mai bine sa executati operatiunea afara. Repetati intreg procesul, daca este nevoie. Facuta in mod regulat, toaleta iepurelui angora ar trebui sa va ia mai putin de 10 minute pe zi.
Rabdarea este cheia ingrijirii iepurelui dumneavoastra. Nu va stresati din cale afara iepurasul, dichisindu-1 pe o vreme foarte ficrbinte, ci asteptati sa se racoreasca. Intotdeauna purtati-va cu blandete.
Cresterea iepurelui in casa
Iepurii sunt animale inteligente, sociabile, care au nevoie de afectiune si pot deveni tovarasi minunati daca li se da ocazia sa interactioneze cu familiile de oameni din casele in care traiesc. Totusi, stapanii trebuie sa cunoasca unele aspecte deosebite privitoare la ingrijire.
Asigurati-va casa impotriva daunelor facute de iepuri
Societatea pentru iepuri de casa (House Rabbit Society), recomanda sa va tineti iepurii mai degraba in casa, decat afara. Dar, la iepuri este ceva firesc sa roada mobila, pragurile, draperiile si, ce este cel mai primejdios, cablurile electrice.
Ascundeti cablurile electrice astfel incat iepurii sa nu ajunga la ele. Cablurile expuse pot fi bagate in tevi de plastic. Despicati tevile pe lungime cu un cutit, astfel incat cablul sa poata fi impins inauntru.
Dati-i iepurelui dumneavoastra suficienta atentie, obiectele care prezinta siguranta la mestecat si jucarii, iar atentia lui va fi abatuta de la rosul mobilei si al covoarelor. Iepurii tineri (sub un an) sunt mai inclinati la nazbatii si trebuie sa fie mult mai mult tinuti inchisi decat iepurii maturi. Iepurilor le plac la nebunie cutiile de marimi diferite, schimbate zilnic, pentru a evita plictiseala. De asemenea, le plac si cele mari, in care se pot ascunde.
Sterilizarea si castrarea
Desi majoritatea va folosi o cutie in care sa isi faca nevoile, s-ar putea ca hormonii sa ii faca pe masculii necastrati si femelele nesterilizate sa isi “marcheze teritoriul”. Sterilizarea sau neutralizarea intareste obisnuinta animalului de a folosi numai cutia, ii micsoreaza dorinta de a roade, ii scade agresiunea in protejarea teritoriului si ii ofera o viata mai lunga si mai fericita. Duceti iepurele, cand are intre patru si sase luni, la un veterinar cu experienta in castrarea si sterilizarea iepurilor.
Iepurii de casa si cainii
Iepurii de casa se inteleg foarte bine cu cainii “manierati”.
Cainii trebuie dresati sa raspunda la comenzi inainte de a fi lasati in compania unui iepure care alearga liber, iar supravegherea este necesara pentru a tine sub control impulsurile jucause ale cainilor.
Catelusii si iepurii nu sunt o combinatie buna intrucat nabadaiosul catelus ii poate face rau iepurelui, fara sa vrea.
Cainii nu trebuie sa fie lasati singuri cu iepurii pana cand se dovedesc a fi demni de toata increderea.
Cand se consulta veterinarul
Inainte de a aparea o problema, cautati un veterinar cu experienta la iepuri. Verificati in mod regulat ochii, nasul, urechile, greutatea, pofta de mancare si excrementele iepurelui. Chemati imediat medicul veterinar daca vedeti:
o Diaree insolita de moleseala.
o Pierderea brusca a poftei de mancare si abdomen umflat si bolborositor.
o Pierderea poftei de mancare si respiratie greoaie.
o Pierderea poftei de mancare si nas care curge.
o Capul lasat intr-o parte.
o Incontinenta (picioarele din spate ude de urina).
o Abcese, cucuie sau umflaturi in orice loc.
o Orice schimbare de comportament.
Cand ataca un animal de prada
Daca iepurele dumneavoastra a fost hartuit de un animal de prada, duceti-l la veterinar chiar daca, aparent, nu este ranit. Cand treaba s-a terminat, racoriti iepurele punand langa el prosoape umede sau gheata. Din cauza riscului foarte mare pe care il prezinta animalele (pasarile) de prada si congestiile cerebrale cauzate de caldura (sau, invers, racelile datorate frigului), este mai bine ca iepurele dumneavoastra sa stea in casa, nu afara. Iepurii de interior sunt mult mai sanatosi, deoarece aveti ocazia sa remarcati mai repede orice schimbare de comportament.
Dresarea iepurelui
Rosul, sapatul, aceste activitati deseori interzise sunt foarte ispititoare pentru iepuri. Asa ca stapanul intelept al unui iepuras il dreseaza pentru a-i canaliza aceste porniri naturale spre lucruri acceptabile.
Fiti bland, ferm si consecvent
Cand iepurasul gaseste ceva gustos, dar interzis, pe care il poate roade - nici o grija, il va roade - disciplinati animalul spunandu-i ferm “Nu!”, apoi inlocuiti acel ceva cu un obiect care poate fi ros.
Pentru un iepure, rosul nu este doar un hobby placut. Acesta este rnodul lui de a explora lumea in care traieste - prin gust si textura. Este si o necesitate, intrucat rosul il ajuta sa isi toceasca dintii care cresc continuu si sa isi mentina puternici muschii maxilarelor.
Probabil ca iepurii mai in varsta rod mai putin, pentru ca ei cunosc gustul si textura lumii care ii inconjoara, si au nevoie numai de hrana ca sa isi toceasca dintii si sa isi mentina maxilarele putemice. In orice caz, timpul este de partea dumneavoastra cand este vorba de inclinatia iepurelui de a roade bufetul pe care il aveti de la strabunica dumneavoastra. Pe de alta parte, buna purtare nu se invata singura sau pur si simplu cu timpul.
Acelasi lucru este valabil si pentru sapat. Daca iepurele sapa in covor, puteti sa ii construiti pe covor un mic tunel. Asta ii va distrage atentia de la persanul pretios. Iepurii sunt destepti. Dupa doua sau trei zile de comenzi ferme si consecvente, “Nu!”, ei vor intelege clar ce se poate roade si ce nu, in ce pot sapa si in ce nu au voie.
Cum se corecteaza comportamentul
Prima persoana muscata ar fi trebuit sa scoata un tipat inalt, ascutit, suficient de putemic ca sa sperie iepurasul. Pe limba iepurasului, tipete ascutite se traduc: “Hei! Inceteaza!”. Apoi, iepurasul trebuia sa fie pus pe podea. Daca musca din nou, trebuia inchis in cusca pentru un scurt “time-out”. Daca o facea si a treia oara, trebuia pedepsit sa stea in cusca tot restul serii.
Pana la urma, ar fi invatat sa nu mai muste.
Mare atentie la orice gen de corectie fizica. Oamenii ii ating uneori pe iepuri peste nas, dar iepurii sunt foarte delicati. Mai ales cand tocmai ati fost muscat, ati putea sa loviti mult mai tare decat ati intentionat.
Nu uitati sa rasplatiti buna purtare. Cand iepurele se joaca linistit si se comporta asa cum trebuie sa se comporte un iepure cuminte, dati-i o tratatie pentru a incuraja si mai mult acest comportament. Unii iepuri reactioneaza bine la mici tratatii din fructe sau cereale, dar altii se pot alege cu grave tulburari digestive de la acest gen de tratatii. Alta optiune sunt tabletele acidulate, care par sa placa tuturor iepurilor. Discutati cu veterinarul despre genul de tratatii pe care le poate savura in siguranta iepurele dumneavoastra.
Cutia pentru necesitati
Nu este nevoie sa curatati zilnic fiecare portiune a custii iepurelui dumneavoastra. Dresati-va animalul sa foloseasca o cutie pentru necesitati, si dumneavoastra veti fi cel fericit.
In primul rand, aveti nevoie de o cutie mare. Poate fi o cutie pentru pisica sau o tava mare din plastic, cu insertie de cauciuc. Bagati-o in cusca iepurelui si fixati-o intr-un colt. Umpleti cutia cu un asternut facut din hartie reciclata, nu cu argila. Daca iepurele ingereaza argila, se poate imbolnavi.
Zona pentru mancare trebuie sa fie in apropierea cutiei, si chiar puneti o mana de fan in fata cutiei, astfel ca iepurele sa fie langa cutie cand mananca. Pentru iepurasii sub opt luni, este bine sa puneti si lucerna. Daca vreti, puneti putin fan in cutie. Nu uitati sa acoperiti podeaua custii (inainte de amplasarea cutiei) cu ziare, pentru ca iepurele dumneavoastra sa nu stea cu picioarele direct pe plasa de sarma.
De fiecare data cand iepurele isi face nevoile in oricare alt loc in afara de cutie, scoateti imediat ziarele si inlocuiti-le cu altele. In primele doua zile, iepurele va folosi
inca ziarele. Daca puteti, stati mult acasa in perioada dresurii. Urmariti iepurele cand murdareste ziarul, scoateti-l si puneti altul in loc. Puneti putina hartie murdara in cutie, pentru ca iepurele sa stie ca acolo este locul in care trebuie sa isi faca nevoile. Curatati cutia dimineata si seara, si in trei zile iepurele dumneavoastra va invata sa foloseasca numai cutia.
Curatati cutia-closet de doua ori pe zi! Aveti grija sa curatati cutia de doua ori pe zi. Iepurii sunt animale foarte curate si vor refuza sa foloseasca o cutie murdara. De asemenea, uneori, iepurilor le place sa foloseasca drept loc de dormit cutia pentru necesitati, asa ca mentineti-o curata. Dupa ce iepurele este dresat, puteti pune peste ziarele din cusca rogojina de iarba din mare, care sunt mai confortabile.
Incepeti sa va dresati iepurasul imediat. Iepurii foarte tineri vor avea, “accidente” ca orice animal tanar. Ca animalul sa nu isi piarda deprinderea de a folosi cutia, sterilizati-l sau castrati-l dupa varsta de patru luni. Iepurii castrati sunt mult mai usor de manuit si de dresat. Dupa castrare, s-ar putea sa fie nevoie sa reluati dresura, dar pana la urma iepurele va invata din nou.
Daca lasati iepurele sa se miste liber printr-o camera, aveti grija sa aiba la dispozitie o cutie pentru necesitati.
Luam iepurele in vacanta sau il lasam acasa?
Toti ne facem planuri de vacanta, insa cei care au animale de companie trebuie sa rezolve o problema in plus. Daca animalul este un iepure, lucrurile se complica putin, insa nu sunt de nerezolvat
Il luam cu noi in concediu sau il lasam acasa? Pentru a dezlega dilema, ea trebuie analizata punct cu punct, din mai multe perspective.
Planificand totul cu minutiozitate, ii vom crea, atat iepurelui, cat si noua, confortul necesar pe perioada concediului. Dar s-o luam metodic! Orice schimbare a rutinei presupune un stres in plus - schimbarea mediului, modificarile aparute in program, in tipul de alimentatie, in temperatura mediului. Iepurasii isi manifesta stresul prin diaree, agresivitate ori prefera sa stea retrasi sau refuza sa manance.
Acasa are nevoie de “dadaca”
Daca ai hotarat ca-l lasi acasa, ai nevoie de o “dadaca”. Gaseste un prieten de incredere care iti cunoaste iepurasul sau care are, la randul sau, un iepure. Lasa-i o lista cu instructiuni care sa cuprinda ce mananca, de cate ori trebuie facuta curatenia de rutina, care ar putea fi semnele care sa-i indice ca animalul s-a imbolnavit, precum si numerele de telefon ale veterinarului care consulta in mod obisnuit animalul si al altor persoane care i-ar putea veni in ajutor in cazuri de urgenta, care cunosc comportamentul exemplarului tau (cand veterinarul nu e disponibil). Pregateste-i si lasa-i in frigider portiile de legume si fructe necesare pe fiecare zi pentru o saptamana (nu mai mult). In frigider vor ramane, in tot acest interval, proaspete si bune de mancat (patrunjel, morcov, broccoli, telina, cu care iepurele ar trebui sa fie obisnuit inca dinaintea perioadei de vacanta).
Cum gasesti o “dadaca”? Cauta pe Internet oferte de astfel de servicii. Daca nu ai incredere sau nu poti primi recomandari (totusi persoana care va avea grija de iepure va avea acces in interiorul casei tale), ia legatura cu clinicile veterinare care asigura servicii de pensiune pentru animale.
Avantaje
Daca lasi iepurele acasa, va fi in continuare in mediul familiar lui. Va manca hrana cu al carei gust este obisnuit, va fi linistit. Cel mai indicat este ca persoana care il ingrijeste in lipsa ta sa aiba cunostinte despre iepuri (un asistent veterinar) caci este foarte probabil sa observe la vreme eventuale simptome de boala. Varianta cu “dadaca” este mai rentabila atunci cand ai acasa mai mult de un animal. La pensiune sau intr-un alt loc in care il lasi pe timpul vacantei s-ar putea ivi probleme de acomodare cu alte animale, mai ales daca iepurele tau este un personaj singuratic. Cel mai bine ar fi sa il dai in grija, cu tot cu propria lui cusca, unui vecin cumsecade pentru o suma minima pe zi. Daca pleci pentru o vacanta prelungita, sa zicem de o luna, ideal ar fi sa lasi iepurele acasa cu o ruda sau o persoana apropiata.
Vacanta cu iepurele
Iepurele nu se va simti confortabil intr-un mediu nefamiliar. In plus, risti sa nu te primeasca in hotel cu animalul. Presupunand insa ca ai aranjat sa vii cu el in camera de hotel, ia in considerare ca personalul de serviciu nu e obisnuit cu iepurii si, la randul sau, iepurasului nu-i plac zgomotele puternice (produse de aspirator, de trantitul galetilor etc.), strainii si se va simti stresat si speriat peste masura. De asemenea, daca iepurele nu e obisnuit cu plimbarile cu automobilul, calatoria va fi un chin pentru toti. E bine ca animalul sa aiba o perioada de acomodare treptata cu autovehiculul. Incepi cu plimbari scurte, de 30 de minute, o data sau de doua ori pe saptamana. Este obligatoriu sa ajungi pana la drumuri de 1-3 ore de plimbare cu iepurasul daca vrei sa-l iei in concediu. Atentie - nu lasa iepurele intr-o masina cu geamurile inchise parcata la soare! In masina, incearca sa amortizezi socurile provocate de sosea asezand cusca pe diverse suporturi cum ar fi o perna, o ladita cu paie, o patura groasa impaturita etc. Nu uita sa-i iei apa si hrana de care are nevoie. Alte accesorii pentru drum ar fi o sticla cu apa, boluri pentru mancare proaspata, ziare, faras, saci de gunoi menajer, o sticluta cu otet pentru curatire rapida, prosoape de hartie.
Tine cont de faptul ca iepurii se pot deshidrata in timpul calatoriei asa ca, daca nu ai masina dotata cu aer conditionat, la drum lung acopera cusca cu prosoape ude. Ei au tendinta sa nu bea apa in timpul mersului, asa ca ofera-i apa de cate ori opresti masina. Cumpara solutii pediatrice pentru rehidratare sau, daca ai cutie frigorifica, ia si cuburi de gheata pentru pus in apa lui de baut. Nu uita medicamentele pentru urgente, seringa sau pipeta pentru picaturile de ochi etc. Marcheaza urechea animalului cu un marker nontoxic pentru identificare facila. Nu se stie niciodata ce se poate intampla!
Dupa o analiza realista, daca inca esti convins ca e mai bine sa-ti iei iepurele la drum, fa-o, insa respecta sugestiile pe care ti le-am facut. Vei vedea ca ele iti vor face viata mult mai usoara in concediu.
EuroMustang S.R.L. unic distribuitor , promoveaza , comercializeaza si distribuie in Romania produsele producatorului italian Eurofiocchi unic producator de hrana multivitaminizata ( NoN OGM ) pentru animale -sub forma de fulgi.
Producătorul este implicat zilnic în realizarea unui standard de calitate tot mai mare a acestor produse care nu sunt simple amestecuri de cereale, legume şi leguminoase, dar o hrană capabilă să satisfacă cu măsură aportul vitaminizat şi mineralizat asigurând exigenţele nutritive la toate animalele:
Hrana multivitaminizata (NoN OGM): Linia Cai-reproducere-activitate-competitie; Linia Bovine de carne , intarcare ingrasare finisare ; Vaci in lactatie; Linia Ovine caprine; Linia Porcine; Linia Iepuri;
buna seara.am si eu o iepurica care stranuta .in general,este vioaie,mananca ,se joaca.Am fost cu ea la medic,i-am facut antibiotic,o data 5 zile,apoi pauza 1 saptamana si apoi iar 3 zile(cu alt antibiotic),insa nu i-a trecut.aveti cumva idee,daca exista vre-un tratament naturist sau ceva picaturi,pentru ca,sincer,injectii nu mai suporta sa faca.Multumesc
si iepurasul meu a patit la fel... i-a curs nasul si a stranutat foarte mult si se aude ceva tare in stomacul lui...trebuie sa il duci neaparat la un veterinar, poate sa moara
buna! iepurasul meu dintr-o data a inceput sa tuseasca sau sa stranute nici eu nu stiu numai mananca ia curs putin sange din nas si a inceput sa respire greu si se auzea ceva din burta.. dar dupa o ora numai respira asa greu.. uneori tremura ce sa fac? i-am dat sa manance salata care io place la nebunie spanac care nu ii prea place si patrunjel si morcov si paine uscata. VA ROG AJUTATI-MA!!!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Producătorul este implicat zilnic în realizarea unui standard de calitate tot mai mare a acestor produse care nu sunt simple amestecuri de cereale, legume şi leguminoase, dar o hrană capabilă să satisfacă cu măsură aportul vitaminizat şi mineralizat asigurând exigenţele nutritive la toate animalele:
Hrana multivitaminizata (NoN OGM): Linia Cai-reproducere-activitate-competitie; Linia Bovine de carne , intarcare ingrasare finisare ; Vaci in lactatie; Linia Ovine caprine; Linia Porcine; Linia Iepuri;
cu cat?
Cat despre timp... il petrecem atat de des pentru nimic ca nu merita spus.
Sarut-mana!